Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι μία από τις πιο ισχυρές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι νιώθουν έντονους πόνους στην εν λόγω άρθρωση και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κίνηση.

Τις περισσότερες φορές οι πόνοι αυτοί οφείλονται είτε σε κάποιο τραυματισμό, είτε σε πολύ αυξημένο σωματικό βάρος, στο προχωρημένο της ηλικίας ή ακόμα σε φλεγμονώδεις νόσους των αρθρώσεων (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα).

ti-einai-i-arthroplastiki-gonatos

Οι πόνοι αυτοί, που συνοδεύεται συνήθως από πρήξιμο της άρθρωσης, αρχικά αντιμετωπίζονται με απλά αντιφλεγμονώδη. Όταν όμως δεν υπάρχει ορατή βελτίωση, αλλά αντιθέτως το πρόβλημα επανέρχεται εντονότερο, τότε πρέπει να συμβουλευτούν τον κατάλληλο ορθοπεδικό ώστε να ενημερωθούν και να προχωρήσουν στο σωστό τρόπο θεραπείας.

Ανάλογα με την επέκταση της βλάβης ο Ορθοπεδικός Χειρουργός θα αποφασίσει ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης. Σε περιπτώσεις που η βλάβη είναι εκτεταμένη και οι συντηρητικές θεραπείες αποδειχθούν αναποτελεσματικές κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης με αρθροπλαστική γόνατος.

Αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση κατά την όποια οι επιφάνειες της άρθρωσης που λόγω της τριβής και της φθοράς δεν είναι πια λείες και ομαλές και ευθύνονται για τη δυσκαμψία και τον πόνο που νιώθει ο ασθενής, αντικαθίστανται από ειδικά σχεδιασμένα εμφυτεύματα.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 50 είδη εμφυτευμάτων γόνατος που έχουν κατασκευαστεί με την προηγμένη τεχνολογία των τελευταίων χρόνων. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται έχουν σχεδιαστεί με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και την ελαχιστοποίηση των ενοχλήσεων, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την επιστροφή του ατόμου σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωή.

Υπάρχουν διάφορα είδη αρθροπλαστικής. Οι δυο βασικές κατηγορίες στις όποιες διακρίνεται είναι η μονοδιαμερισματική και η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Κατά τη μονοδιαμερισματική (μερική) αντικαθίσταται μόνο το πάσχον τμήμα του γόνατος με τεχνητό εμφύτευμα, ενώ το υγιές τμήμα μένει ανέπαφο. Ο χρόνος αποκατάστασης για αυτή την επέμβαση είναι πολύ σύντομος.

Στην ολική αρθροπλαστική, η οποία και αποτέλεσε μεγάλη επανάσταση στην Ορθοπεδική τον 20ο αιώνα και βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία 50 χρόνια, γίνεται αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης του γόνατος. Οι αρθρικές επιφάνειες του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας αφαιρούνται και αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις και υψηλής αντοχής ένθετα πολυαιθυλενίου.

Παλαιότερα τα εργαλεία και οι προθέσεις που χρησιμοποιούνταν γι αυτές τις επεμβάσεις είχαν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του μέσου όρου του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Πλέον όμως, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται εξατομικευμένη αρθροπλαστική με βάσει τις ανάγκες του κάθε ασθενή, το σωματότυπό του και το φύλο του.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ο μικρότερος τραυματισμός των μαλακών μορίων, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, γρήγορη ανάρρωση και άρθρωση του γόνατος προσαρμοσμένη στα μέτρα της εκάστοτε περίπτωσης.

Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιλέξει τον καταλληλότερο γιατρό-χειρουργό για την περίπτωση μας, ότι έχουμε ερευνήσει όλες τις εναλλακτικές επιλογές καθώς και τις νέες μεθόδους που υπάρχουν και έχουμε καταλήξει στην ιδανικότερη για μας.