Ποιες επεμβάσεις μπορεί να αναλάβει ένας πλαστικός χειρουργός;

poies-epemvaseis-mporei-na-analavei-enas-plastikos-xeirourgos

Η πλαστική χειρουργική κάποτε θεωρούνται αποκλειστικό προνόμιο των πλούσιων και διάσημων, αφού για πολλά χρόνια οι επεμβάσεις που κάνανε γίνονταν πρωτοσέλιδο σε περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπής «ποικίλης ύλης». Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πλαστικές επεμβάσεις είναι πιο ασφαλείς και πιο προσιτές από ποτέ, οπότε και το ενδιαφέρον γι’ αυτές είναι λογικό να έχει πολλαπλασιαστεί. Κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας κι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο κάνουν κάποια πλαστική επέμβαση κάθε χρόνο.  Εννοείται ότι πλέον είναι διαθέσιμες και πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον κλάδο της ιατρικής, οποίος μέχρι πρότινος θεωρούνταν αποκλειστικό προνόμιο των διασημοτήτων.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον για τις πλαστικές όμως, υπάρχουν ακόμη πράγματα που πολλοί δεν γνωρίζουν ή απλά παρανοούν. Ένα από τα πιο βασικά αφορά την ίδια τη ταυτότητα της πλαστικής χειρουργικής. Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται ποιες επεμβάσεις μπορεί να κάνει ένας πλαστικός χειρουργός. Για να απαντήσουμε πλήρως σε αυτό το τόσο καυτό ερώτημα, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από την αρχή και από τα βασικά.

Η κύρια αποστολή της πλαστικής χειρουργικής

Μπορεί για πολλούς η πλαστική χειρουργική να συνδέεται με επεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας ενός ατόμου για λόγους που σχετίζονται καθαρά με την εικόνα και την αυτοπεποίθηση του, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, είτε είναι ιδιωτικά είτε δημόσια, έχουν στο προσωπικό τους πλαστικούς χειρουργούς. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: κύρια αποστολή ενός πλαστικού χειρουργού είναι η αποκατάσταση. Αν ένα ασθενής έχει υποστεί εγκαύματα, ο πλαστικός θα πρέπει να αποκαταστήσει όσο καλύτερα μπορεί τη ζημιά στο σώμα του, για λόγους που σχετίζονται περισσότερο με την υγεία και την επιβίωση του ασθενή και λιγότερο με την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του. Επιπλέον, ακόμη και οι ρινοπλαστικές μπορούν να γίνουν για λόγους που σχετίζονται με την υγεία και όχι με την συμμετρία του προσώπου ενός ανθρώπου.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όλες οι πλαστικές επεμβάσεις είναι πολύπλοκες ή επείγουσες ή αφορούν αποκλειστικά λόγους υγείας. Εννοείται ότι πολλές επεμβάσεις του είδους γίνονται για καθαρά αισθητικούς λόγους όπως το λίφτινγκ, το μπότοξ και σε πολλές περιπτώσεις οι ρινοπλαστικές. Υπάρχουν επίσης και πολλές επεμβάσεις που απαιτούν μεν την παρουσία, την εμπειρία και το «χέρι» κάποιου ειδικού, όπως το μπότοξ που προαναφέραμε, αλλά είναι τόσο γρήγορες και απλές που μπορούν να γίνουν στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, χωρίς να χρειαστεί να γίνει αναισθησία ή να εισαχθεί ο ασθενής σε κάποια κλινική.

Ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να κάνει ΟΛΕΣ τις πλαστικές επεμβάσεις;

Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι γιατροί κι επιστήμονες. Περνάνε πολλά χρόνια στην ιατρική σχολή και μετά αφιερώνουν πολύ χρόνο σε κατάρτιση κι εξειδίκευση. Κάθε πλαστικός χειρουργός λοιπόν είναι ένας άριστα εκπαιδευμένος επιστήμονας και μπορεί να αναλάβει μια μεγάλη γκάμα από πλαστικές επεμβάσεις, ωστόσο υπάρχουν κάποιες στις οποίες ειδικεύεται. Η εξειδίκευση αυτή προκύπτει από τη κατάρτιση και τη εμπειρία του. Αυτό μα άλλα λόγια σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι πλαστικοί χειρουργοί ειδικεύονται σε κάποιες συγκεκριμένες επεμβάσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένας πλαστικός χειρουργός που δεν ειδικεύεται στην αυξητική στήθους είναι ακατάλληλος για μια τέτοια επέμβαση. Απλά, αν θέλετε να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον που να ειδικεύεται στην επέμβαση που σας ενδιαφέρει.

Πως θα βρω την ειδίκευση ενός πλαστικού χειρουργού;

Δεδομένου ότι οι επεμβάσεις στις οποίες ειδικεύεται ένας πλαστικός χειρουργός είναι απαραίτητη πληροφορία για όποιον ενδιαφέρεται για κάποια πλαστική επέμβαση, είναι σίγουρο ότι όλοι οι πλαστικοί χειρουργοί θα την αναφέρουν στο site τους ή στους λογαριασμούς τους στα social media. Μπορείτε απλά να ψάξετε στο Google τον όρο πλαστικός χειρουργός μαζί με την επέμβαση που σας ενδιαφέρει για να βρείτε εύκολα και γρήγορα όσους ειδικεύονται σε αυτή.