Απαντάμε σε όλες σας τις ερωτήσεις για τη λιποαναρρόφηση.

Η λιποαναρρόφηση είναι μία από τις παλιότερες αλλά και τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις του κόσμου. Στην ουσία αποτελεί τον καλύτερο και πιο «μόνιμο» τρόπο αντιμετώπισης του τοπικού πάχους τόσο για γυναίκες όσο και άνδρες. Με άλλα λόγια, μας βοηθά να ξεφορτωθούμε τα ψωμάκια από το σώμα μας. Όταν λέμε τοπικό πάχος και ψωμάκια, εννοούμε περιοχές του σώματος μας οι οποίες δεν αδυνατίζουν ακόμη και όταν χάνουμε πολύ βάρος αλλά και όγκο σε όλο το υπόλοιπο σώμα.

Οι περιοχές αυτές είναι συνήθως τα μπούτια, η περιοχή γύρω από τη κοιλιά – το λεγόμενο σωσίβιο – και οι γλουτοί.

Τι δημιουργεί το τοπικό πάχος;

Για να καταλάβουμε γιατί υπάρχει το τοπικό πάχος, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει με το λίπος στο σώμα μας. Το ανθρώπινο σώμα παράγει έναν ορισμένο αριθμό λιποκυττάρων, δουλειά των οποίων είναι να αποθηκεύουν λίπος. Ο αριθμός αυτός φτάνει στο peak του όταν γινόμαστε 15 χρονών και από εκεί και μετά μένει σταθερός.

Τα λιποκύτταρα ούτε αυξάνονται, αλλά ούτε και αναπληρώνονται.
Αφού ο αριθμός τους είναι σταθερός, γιατί παχαίνουμε και γιατί κάποια μέρη του σώματος απλά δεν αδυνατίζουν; Κανονικά, το λίπος πρέπει να μοιράζεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις στο σώμα μας μπορεί να δημιουργηθούν οι λεγόμενες λιποαποθήκες.

Οι λιποαποθήκες είναι περιοχές που για κάποιο λόγο – συνήθως λόγω κληρονομικότητας – το σώμα μας επιλέγει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος απ’ ότι στις άλλες, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά σε όλους μας ψωμάκια.

Τι κάνει η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση στην ουσία αφαιρεί λιποκύτταρα από λιποαποθήκες με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο όγκος των περιοχών αυτών και μάλιστα το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους, αλλά όγκου.

Με άλλα λόγια, η επιτυχία της μετριέται με σχέση τα εκατοστά που μειώθηκε ο όγκος στις περιοχές που έγινε η επέμβαση και όχι με βάση την απώλεια βάρους, η οποία είναι και αμελητέα. Αν έχετε πρόβλημα με το βάρος σας και πρέπει να χάσετε κιλά, η λύση είναι το γυμναστήριο και η δίαιτα και όχι η λιποαναρρόφηση.

Πως θα βρώ κάποιον ειδικό για την θεραπεία

Η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη πόλη. Υπάρχουν πολλοί πλαστικοί χειρουργοί καταξιωμένοι αλλά χρειάζετε να κάνετε έρευνα. Καταρχήν ρωτήστε τους πολύ δικούς σας αν έχουν ακούσει για κάποιον καλό πλαστικό χειρουργο. Συμβουλευτείτε τους γιατρούς σας και ρωτήστε τους αν έχουν να σας προτείνουν κάποιον αξιόλογο.

Ξεκινήστε έρευνα στο ιντερνετ γκουγκλάρετε πλαστικός χειρουργός στη Θεσσαλονίκη και ψάξτε τις ιστοσελίδες και τις κριτικές για κάθε αποτέλεσμα που βλέπετε. Επίσης μπορείτε να μπείτε και στον χρυσό οδηγο όπου και εκεί έχει πλαστικούς και αισθητικούς χειρούργους ανα περιοχή

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση είναι κανονική χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται από τουλάχιστον δύο γιατρούς και παρουσία αναισθησιολόγου. Ανάλογα με τη περίπτωση, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα γίνουν μερικές τομές λίγων μόλις χιλιοστών στην προβληματική περιοχή και θα μπουν ειδικές κάνουλες που θα αφαιρέσουν το λίπος. Στη συνέχεια θα γίνουν ράμματα αν χρειαστεί.

Είναι επικίνδυνη επέμβαση;

Δεδομένου ότι συνήθως γίνεται με τη μέθοδο της ολικής αναισθησίας, ενέχει τους ίδιους – σχετικά απίθανους – κινδύνους με μια οποιαδήποτε επέμβαση απαιτεί ολική αναισθησία. Υπάρχουν όρια ασφαλείας στη ποσότητα λίπους που μπορεί να αφαιρέσει ο γιατρός, οπότε αν τα σεβαστεί όπως και οφείλει άλλωστε, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τον ασθενή.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Μετά από μια λιποαναρρόφηση συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στη κλινική. Ο ασθενής μπορεί να φύγει, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει μία σχετικά απλή αγωγή. Για διάστημα ενός περίπου μηνός, θα πρέπει να φορά έναν ειδικό κορσέ για να αποτραπεί το οίδημα στη περιοχή ενώ για λίγες μέρες μετά την επέμβαση, ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει και κάποια χάπια για τον έλεγχο του οιδήματος αλλά και αντιβιοτικά για να μην παρουσιαστεί κάποια μόλυνση.

Πόσο μόνιμα είναι τα αποτελέσματα;

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Υπό κανονικές συνθήκες, είναι τελείως μόνιμα αφού αφαιρούνται λιποκύτταρα τα οποία και δεν αντικαθιστούνται. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν πάρετε κάποια κιλά, δεν θα παχύνετε στις περιοχές που έχει γίνει η επέμβαση. Αν ωστόσο πάρετε πολλά κιλά και μάλιστα γρήγορα, τα υπάρχοντα λιποκύτταρα στις εν λόγω περιοχές θα μεγαλώσουν και τα ψωμάκια θα επιστρέψουν. Με λίγη προσοχή και μέτρο λοιπόν, τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα.